Duna-híd: Célegyenesbe fordultunk

Bizonyára Önök is emlékeznek szeptemberben Mohácsra látogatott dr. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter, hogy bejelentse a Duna-híd megépítését. A sajtótájékoztató egyik legizgalmasabb pillanata volt, amikor arról beszélt a miniszter úr, hogy már végleges döntést hoztak arról, hogy a Mohácsi Duna-hídon keresztül fog vezetni a Déli autópálya, ami Szombathelytől Pécs, Kaposvár és Szeged érintésével Debrecenig vezet majd. Eldőlt az is, hogy az eredeti 2×1 sávos út- és hídszerkezet 2×2 sávval fog megépülni.

A döntés hatására a tervező cégnek a híd szerkezeti terveit szerencsére nem kell módosítani, hiszen az eredeti 2×1 sávos koncepció szerint is egy 2×2 sávra bővíthető hídszerkezet került volna felépítésre. A módosítás a híd pályaszerkezetét érinti, 2×2 sávos autóút kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas híd kerül felépítésre. Ezen kívül a mohácsi és a szigeti oldalon is 2×2 sávos nyomvonaltervek készülnek az eredeti 2×1 sávos úttervek helyett.

Az elmúlt hónapokban hat nyomvonaltervet is értékeltünk a projektben résztvevő szereplőkkel Hargitai János képviselő úrral. A város érdekeit nézve azok a tervek melyek szerint nem lenne felhajtási lehetőség a Budapesti országútról nem kerültek elfogadásra. A tervek száma a tárgyalások során kettőre redukálódott:

– A verzió: M6-as autópálya szajki lehajtójától az 57-es út 2×2 sávos kialakítása a Busó körforgalomig. A hídra való felhajtást az ipari park jelenlegi elkerülő útjának nyomvonalát használva, annak 2×2 sávos kialakításával, a Budapesti országútnál egy turbó körforgalom kiépítésével valósulna meg a város bekötése.

– B verzió: Az utak nyomvonala a busó körforgalom és a budapesti országút közötti szuper körforgalom között módosul az ipari park átszelésével.

A Miniszterelnök, az ITM és Mohács Város Önkormányzata is határozott és egységes álláspontja szerint a mohácsi Duna-hídnak a mohácsi csata 500. évfordulójára, 2026-ra el kell készülniük. Szorosan együttműködve mindent segítséget megadunk ehhez a beruházó NIF Zrt.-nek.

Annak tudatában, hogy a Duna-hídnak állnia kell 2026-ra, és használhatónak kell lennie a két településrész között az A,B verzióban egységesen a hídszerkezet, valamint a teljes dunántúli szakasz (M6-busó körforgalom-új körforgalmak) és a mohács-szigeti csomópont élvez prioritást. Jelenlegi tervek szerint Mohácsi-sziget csomópont és az 51-es út között megépítendő út lesz a beruházás utolsó fázisa. ✅

A tárgyalások a jövő héten folytatódnak, végleges döntés születhet a nyomvonal opciók között. Ahogy tőlem megszokhatták folyamatosan tájékoztatni fogom Önöket az aktuális történésekről.

A Mohács Városi Tv-nek adtam interjút a témában:

#TovábbMohácsért#DunaHíd#Mohács500#ITM#Mohács

Leave a Reply

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: